Shortlist 2013

- Dorst, Esther Gerritsen – De Geus
- De man zonder ziekte, Arnon Grunberg – Nijgh & Van Ditmar
- Pier en oceaan, Oek de Jong – Atlas Contact
- Dinsdag, Elvis Peeters – Podium
- Euforie, Christiaan Weijts – De Arbeiderspers
- Dit zijn de namen, Tommy Wieringa – De Bezige Bij

Op Christiaan Weijts na werden alle auteurs eerder genomineerd voor deze prijs en voor Arnon Grunberg betekent het zelfs de vijfde nominatie; in 2007 werd zijn roman Tirza bekroond. De winnaar van dit jaar wordt op 6 mei bekend gemaakt tijdens het traditionele galadiner voor genodigden in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur vanuit het Amstel Hotel te Amsterdam. Vorig jaar won A.F.Th. van der Heijden de prijs met ‘Tonio’.

De jury hekelt in haar juryrapport het grote aantal boeken dat geschreven was als een ‘bouwpakket bestaande uit een handvol personages, een groot geheim in het verleden, tegengestelde belangen en loyaliteiten, een verliefdheid hier of juist wroeging en verdriet over een verbroken relatie daar.’ Het deed de jury ‘met regelmaat verlangen naar een robuust, ouderwets, ambachtelijk meubelstuk’ dat ze ‘gelukkig in voldoende mate’ was tegengekomen. Het vijftal, dat naast voorzitter Clairy Polak bestaat uit de recensenten Jan Donkers, Edith Koenders, Mark Schaevers en hoogleraar Lisa Kuitert, gaat zich nu buigen over de vraag wie van deze zes schrijvers de winnaar wordt van de Libris Literatuur Prijs. De genomineerde auteurs ontvingen elk 2.500 euro.

De winnaar van dit jaar wordt op 6 mei bekend gemaakt tijdens het traditionele galadiner voor genodigden in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur vanuit het Amstel Hotel te Amsterdam en ontvangt een cheque van 50.000 euro. Vorig jaar won A.F.Th. van der Heijden de prijs met ‘Tonio’.

Lees het volledige juryrapport

pakje Libris LiteratuurPrijs nominatie