Bekendmaking door Cox Habbema

Dames en heren,

de jury had uiteindelijk de luxe te kunnen kiezen uit zes prachtboeken:

Het oer-Hollandse stilleven van Gerbrand Bakker, waarin de geladen bewegingloosheid van een eenzaam bestaan wordt opgeroepen in een tot op het bot gesnoeide taal.

Het verbluffende mozaïek van subjectieve perspectieven waarmee Louis van Dievel zichtbaar maakt hoe het delicate weefsel van een volks buurtleven begint te scheuren.

Arnon Grunbergs vlijmscherpe demasqué van een immens eenzame controlefreak wiens leven achter een façade van succes langzaam maar zeker uit elkaar valt.

De bevlogen roman waarin Tom Lanoye onder het oppervlak van een immigratieverhaal spitsvondig en uiterst vitaal verhaalt over de onmogelijkheid om jong te blijven.

Het dramatische, maar ingetogen vertelde verhaal van Sana Valiulina over twee mensen die opgroeien in de Sovjet-Unie van Josef Stalin.

Het grimmige, gracieuze doordenkboek van L.H. Wiener: een dwingende zoektocht naar catharsis in de worsteling met vrouwenhaat en misantropie.

Als voorzitter van de jury deel ik u mee dat wij unaniem hebben gekozen voor een indrukwekkende, verontrustende roman die laat zien wat literatuur vermag in het blootleggen van de tijdgeest en de menselijke conditie.
De Libris Literatuur Prijs 2007 gaat naar Tirza van Arnon Grunberg.

Amsterdam, 7 mei 2007

De jury,
Cox Habbema, voorzitter
Hans Bouman
Alle Lansu
Wilbert Smulders
Erik Vlaminck