De beste zes Nederlandstalige romans van het afgelopen jaar die meedingen naar de Libris Literatuur Prijs 2021 zijn door juryvoorzitter Lilianne Ploumen vanavond in Nieuwsuur  op NPO2 bekendgemaakt. Kijk hieronder voor de titels.

 

De shortlist:

Uit het juryrapport:

"Verbluffend: dat was het jaar van de jury van de Libris Literatuurprijs 2021. Verbluft waren we door de omstandigheden: nooit eerder kreeg een jury zoveel extra gelegenheid om thuis te lezen. De lockdown kluisterde ons aan huis en haard, dus wat is er dan beter dan tweehonderdtien ingezonden romans te moeten, welnee te mógen, lezen? Wij verveelden ons niet, wij vermaakten ons juist enorm en rolden van de ene verrassing in de andere. Zo werd de lockdown pas echt intelligent.

Verbluft waren we ook door de veelzijdigheid van het aanbod. Wat maakten we allemaal mee in de bergen boeken die ons bereikten? Heden, verleden en toekomst kwamen tot ons in uiteenlopende vormen; bekende verhalen kregen verrassende invalshoeken; nieuwe verhalen kwamen erbij, oude en traditionele vertelvormen vonden een bijzondere invulling. De Nederlandstalige literatuur wordt steeds rijker en veelzijdiger."

Lees het volledige juryrapport

Bekijk hier Lilianne Ploumen in de Nieuwsuur-uitzending 

Bekijk hier de felicitaties aan de zes auteurs

Naast Lilianne Ploumen (lijsttrekker van de PvdA, oprichter SheDecides) bestaat de vakjury uit Judith Eiselin (auteur en literair recensent van NRC Handelsblad), Johan Fretz (auteur), Maarten Moll (auteur en literair recensent van Het Parool) en Yves T’Sjoen (hoogleraar moderne Nederlandse literatuur, Universiteit Gent).

Op maandag 10 mei maakt de juryvoorzitter de winnaar bekend in het Amstel Hotel (onder voorbehoud)* en live in Nieuwsuur op NPO2.

De winnaar is na de uitreiking vanaf middernacht bij VPRO’s Nooit Meer Slapen live te horen op Radio 1.  

De zes genomineerde auteurs ontvangen elk 2.500 euro.

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs ontvangt 50.000 euro en een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom.

 

 


 

Shortlist