Shortlist 2023

Shortlist Libris Literatuur Prijs 2023

De beste Nederlandstalige romans van het afgelopen jaar die meedingen naar de Libris Literatuur Prijs 2023 zijn op maandagmiddag 6 maart door jurylid Margot Dijkgraaf in Felix Meritis bekendgemaakt. De bekendmaking met interviews met de auteurs is hier te zien.

De shortlist:

De jury:

  • Beatrice de Graaf, historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht (voorzitter)
  • Yannick Dangre, schrijver en dichter
  • Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus en schrijver
  • Mira Feticu, schrijver, performer, interviewer, radiomaker en publicist
  • Lies Schut, literair recensent De Telegraaf

Uit het juryrapport:

Als de wereld verandert, verandert de literatuur. En als de literatuur verandert, verandert de wereld. Zelden was dat zo evident als de afgelopen jaren. De coronacrisis, de gevaren die onze planeet bedreigen, de razendsnel toenemende digitalisering, de oorlog op ons continent, het slavernijdebat – ze raken de literatuur. 

De roman van nu is dan ook meer dan ooit divers en genreoverstijgend. Een literaire tekst is vaker ook essayistisch, historisch gekleurd of autobiografisch getint. Soms bevat hij krantenartikelen, socialemediaberichten, recepten of futuristische elementen. Dan weer neigt de roman naar non-fictie, memoires of autofictie. In onze tijd van virtuele werelden, AI en nepnieuws, heeft de werkelijkheid van alle dag soms meer weg van fictie – dat betekent dat de romanschrijver voor een nieuwe uitdaging staat.

Intens meebeleven, inzicht verkrijgen– daarvoor moet je bij de literatuur zijn. Het lezen van een roman is een avontuur, waarin je zomaar in het hoofd van een ander terechtkomt: dat van een dode matroos in een ijsgraf, van een mijmerende jonge vader in een trein, dat van een mysterieuze schrijfster uit de negentiende eeuw, van een boswachter, een man die zijn rijbewijs moet halen of – gewoon -, in een geüpload schrijversbrein. Literatuur laat worstelingen zien met identiteit, liefde, met familieverbanden, met de eigen geschiedenis. Zij toont evenzeer ongeluk en trauma, als veerkracht en hoop. Natuurlijk is lezen – in de allerbeste gevallen – ook een esthetisch genot en puur taalplezier.

Lees hier het volledige juryrapport.

#DeZin

Hogeschool Windesheim in Zwolle, beeldengeluidopschool.nl en de Libris Literatuur Prijs realiseren samen de productie van achttien audiotrailers van de titels van de longlist. Bekijk hier de 18 audiotrailers #DeZin. Deze trailers laten in 90 seconden horen wat een boek teweegbrengt en worden samen met lesmateriaal geplaatst op het kanaal van Beeld & Geluid op het platform LessonUp.

 

Podcast ‘De Shortlist’

Aandacht voor de zes genomineerde titels van de Libris Literatuur Prijs 2023 in de podcast ‘De Shortlist’. In deze podcast bespreken jongeren de zes boeken die genomineerd zijn voor de Libris Literatuur Prijs 2023. Ze praten met elkaar over wat hen is opgevallen, wat hen verrast heeft, wat ze van het verhaal vinden, hoe de schrijfstijl ze bevalt, met welke vragen ze achter zijn gebleven en nog veel meer. Vervolgens interviewen zij samen de auteur van het genomineerde boek. De serie begint op vrijdag 24 maart.

Bekijk de felicitaties aan de zes auteurs door Nieuwsuur op NPO-start.

De zes genomineerde auteurs ontvangen elk 2.500 euro.

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs ontvangt 50.000 euro en een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom.

Op maandag 8 mei maakt de juryvoorzitter de winnaar bekend in Felix Meritis tijdens een feestelijk diner. De bekendmaking wordt live uitgezonden door Nieuwsuur op NPO2.

De winnaar wordt op dinsdag 9 mei geïnterviewd door Femke van der Laan in het radioprogramma Nooit meer slapen bij de VPRO.

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs doet schooljaar 2023/2024 mee aan de Inktaap.

Winnaar 2024

Shortlist 2024

Longlist 2024

archief